Спасіння тільки для Свідків Єгови

Оригінал: Salvation Only For Jehovah's Witnesses - Пол Гранді (Paul Grundy)

Вартова башта навчає, що лише Свідки Єгови переживуть Армагеддон. Через те, що лише вони мають Божу підтримку, будучи єдиною групою, яка поклоняється правдивому Богу, Єгові.

Вартова башта 2012 1 лютого, с. 7

«Тільки Свідки Єгови, з помазаного останка, як також «великого натовпу», як з’єднана організація під охороною Всевишнього Організатора, мають біблійну надію пережити нависаюче знищення цієї осудженої системи під владою Сатани Диявола.»

Вартова башта 1990 1 травня стор.19

«Оскільки Божий день суду тепер такий близький, увесь світ повинен “замовчати перед Господом Богом” і слухати, що він говорить через «малу черідку», Ісусових помазаних послідовників, та їхніх товаришів, його «інших овець»» (Луки 12:32; Івана 10:16). Знищення чекає на всіх, хто не послухає, і таким чином стане проти правління Божого Царства.»

Вартова башта 15 лютого 2001 с.14

Коли я був Свідком Єгови, мені завжди важко давалося це вчення. Я став одним зі Свідків з тієї єдиної причини, що мені «пощастило» бути вихованим у цій релігії з дитинства. Навіть ще навчаючись в початковій школі, у мене виникало питання, чому я переживу Армагеддон, тоді як мої однокласники загинуть, якщо я просто робив те, що мені казали мої батьки, а вони слухалися своїх батьків.

Що це за Бог, який може вбити мільярди людей? Коли я говорив про це зі своїм батьком, який на той час був районним наглядачем, він сказав мені, що Єгова може читати серця і врятує праведних, незалежно від їхньої релігії. Я був певний, що цього не навчала Вартова башта, і її офіційна доктрина каже, що врятуються тільки ті Свідки Єгови, які активно проповідуватимуть під час приходу Армагеддону. Згодом я провів дослідження, щоб прояснити офіційну позицію Вартової башти, яке і лягло в основу цієї статті.

Постійний потік тонких натяків і прямих тверджень Вартової башти показує, що спасіння в Армагеддоні залежить від того, чи ви співпрацюєте з Організацією Вартової башти як активний Свідок Єгови.

«Ісус теж передає нам слово Єгови, коли керує збором через «вірного і розсудливого раба» (Матв. 24:45). Нам треба серйозно ставитись до Божих вказівок і настанов, бо від слухняності залежить наше вічне життя (Євр. 5:9).»

Вартова башта 2014 15 серпня с.21

«Перед загибеллю «стародавнього світу» у Потопі Ной був вірним «проповідником праведності» (2 Петра 2:5). В останні дні теперішньої системи народ Єгови розповідає про Божі праведні вимоги і звіщає добру новину про можливість не загинути, а жити у новому світі (2 Петра 3:9—13). Ной та його богобоязлива родина вижили завдяки тому, що сховались у ковчезі. Так само життя людей сьогодні залежить від їхньої віри і від того, чи належать вони до земної частини всесвітньої організації Єгови

Вартова башта 2006 рік 15 травня с.22 «Чи ви готові пережити знищення?»

«Чи не є зухвалим твердження Свідків Єгови про те, що тільки вони мають Божу підтримку? Тепер ситуація, по суті, така сама, як і тоді, коли, всупереч думці єгиптян, ізраїльтяни заявляли про Божу підтримку або коли християни в першому сторіччі підкреслювали, що не прибічники єврейської релігії, а саме вони мають Божу підтримку.»

Вартова башта 2001 1 червня стор.16

«Схожим чином, Єгова використовує сьогодні лише одну організацію, щоб здійснювати свою волю. Щоб отримати вічне життя у земному раю, ми повинні визначити цю організацію і служити Богу як її частина.»

Вартова башта (англ.) 1983 15 лютого стор.12

Стверджується, що тільки їхній спосіб поклоніння є прийнятним для Бога, який шукає тих небагатьох людей, котрі заслуговують на вічне життя.

«Біблія не підтримує сучасного погляду, що є багато прийнятних способів поклоніння Богові. В Ефесян 4:5 говориться, що є «один Господь, одна віра». Ісус сказав: «Тісні ті ворота, і вузька та дорога, що веде до життя,— і мало таких, що знаходять її! … Оскільки всі вірування, норми поведінки та організаційні розпорядки Свідків Єгови базуються на Біблії, їхня віра в Біблію як Боже Слово додає їм упевненості, що вони дійсно мають правду. Отже, їхня позиція не егоїстична…»

Обговорення на основі Писань с.314

Вартова башта заходить у своїх твердженнях аж так далеко, що заявляє про мільярди людей, яких чекає знищення.

«Є мільярди людей, які не знають Єгови. Багато з них у незнанні чинять те, що, згідно зі Святим Письмом, є поганим. Якщо вони залишаться на цьому шляху, то будуть серед тих, хто загине під час великої скорботи».

Вартова башта 1 жовтня 1993 с.19

Мільярди людей, які будуть вбиті в Армагедоні, втрачають будь-яку надію на воскресіння; говориться, що їхнє знищення буде вічним.

«Так, знищення великих грішників у тих містах було вічним, так як будуть знищені навічно грішники наприкінці нинішньої системи речей.»

Вартова башта (англ.) (текст української публікації відрізняється – прим. перекл.) 1990 р. 15 квітня с.20

«Більшість людей, які живуть сьогодні, ймовірно, будуть живі, коли вибухне Армагеддон, і немає надії на воскресіння для тих, хто буде тоді знищений».

Наше служіння царству (англ.) 1968 березень стор.4

Вартова башта нечасто робить такі сміливі заяви; частіше твердження про знищення не-свідків подається (з завидною регулярністю) через низку більш тонких понять. Наведені нижче цитати представляють безглузду ідею, що для спасіння недостатньо слідувати Біблії, вірити в Викупну жертву Ісуса та вести моральне життя. Лише слухаючись Організацію Єгови – Вартову Башту, – можна отримати життя. Усі християни вважаються послідовниками загальновизнаного християнства і їх чекає знищення.

Зміни вчення з плином часу

Уявіть на мить, що Вартова башта не є правдивою релігією. На вашу думку, як Свідка Єгови, чи було б справедливо, якби Бог знищив вас, тому що ваші життєві обставини склалися так, що ви приєдналися не до правильної релігії?

Чи збирається люблячий Бог піддати мільярди людей насильницькій і вічній смерті? Бог, який готовий убити 7 мільярдів людей, це, безумовно, не той Бог, якого описував Рассел, засновуючи організацію Дослідників Біблії. Рассел покинув пресвітеріанство, бо не міг повірити в несправедливого Бога, який хоче знищити більшість людства.

«Ми міркували, що, якщо прихід Христа повинен був покінчити з випробуванням і принести безповоротну загибель дев’яносто дев’яти з сотні людей, то навряд чи це можна було б вважати бажаним, і ми не могли б молитися з належним духом: “Прийди, Господи Ісусе, прийди швидко!”»

ДОДАТОК ДО «Сіонської Вартової башти і вісника Христової присутності» (англ.).1 липня 1879 року

Так само Рассел не міг прийняти концепцію спасіння лише для адвентистів.

«Рассел писав: “Ми дуже засмучені помилкою адвентистів, які чекали Христа у тілі й навчали, що світ і всі в ньому, крім адвентистів, будуть спалені.”»

Свідки Єгови — вісники Божого Царства (англ., рос.) стор.45

За часів Рассела Вартова башта навчала, що незалежно від їхньої релігії більшість людей переживе Армагеддон. Його розуміння «майбутнього випробування» полягало в тому, що люди землі переживуть Армагеддон і отримають освіту на землі під час 1000-річного правління, перш ніж підпадуть під суд. Воскресіння чекало всіх померлих, включаючи Адама. Проте релігія, яку він заснував, тепер стверджує, що більше, ніж навіть «дев’яносто дев’ять із ста будуть знищені». У цілому світі на кожну тисячу людей припадає лише один Свідок. Тому, виходячи з сучасної статистики, вчення Вартової башти стверджує, що Єгова назавжди знищить навіть не 99 зі 100, а 99,9 зі 100 людей.

Саме під час керівництва Рутерфорда розвинулася ця доктрина про геноцид, коли запровадили вчення про «безповоротну руїну» та «судний період» – концепції, яких Рассел намагався уникнути. В Вартовій башті (англ.) 1923 р. на сс.310-311, пояснювалося, що духовенство не буде врятоване. У 1930 році, на сс. 275-281 Рутерфорд заявив, що на людей, які не згодні з ним, відступників, очікує вічне знищення. Вартова башта (англ.) за 1939 р. на с.170 стверджувала, що знищені у минулих судних періодах, таких як Содом і Гоморра, не перебувають в черзі на воскресіння: ні Адам і Єва, ні Соломон, ні книжники і фарисеї.

У 1941 році, коли обговорювалася важливість хрещення, було сказано, що вічне життя залежить від того, щоб бути «свідком Бога Єгови».

«Звідси випливає, що кожна людина, яка отримує схвалення Всемогутнього Бога, і яка отримує від нього життя вічне, повинна бути свідком Бога Єгови.»

Вістник потіхи (англ.) 1941 17 вересня стор.12

Пізніші керівники не намагалися пом’якшити жорстку позицію Рутерфорда. Під керівництвом третього президента Натана Норра було опубліковано, що 99,9% загинуть, що є дуже далеким від ідеології Рассела, який критикував такі елітарні та маніпулятивні заяви релігійних лідерів.

«Щодо людей на землі, то по стороні Єгови будуть всі вповні посвячені йому і котрі вірно ступають слідами Ісуса Христа; але цих дуже мало, коли порівнати із мільярдами (в укр. версії – “біліонами” – прим. перекл.) жителів землі. … По стороні Сатани буде решта з людства, що є більше ніж 99.9 процент …»

Вартова башта 1961 1 березня стор.46

Свідки Єгови також стверджували, що вихід з організації веде до вічної смерті.

«… не допускаймо, щоб … ми покинули організацію Єгови. Інакше ми втратимо не лише можливість виконувати волю Єгови, але й надію жити в Божому новому світі.»

Вартова башта (для вивчення) червень 2016 р. сс. 26,27

Від Свідків очікується, що вони радітимуть знищенню людства в Армагедоні.

«Найближчим часом це покоління побачить передречене «велике лихо», яке покладе край цій нинішній злочинній системі (Матв. 24:21). У той час жоден із вірних слуг Єгови, які єдині виживуть, не буде оплакувати знищення нечестивих. Навпаки, вони радітимуть, як Мойсей та його народ раділи знищенню фараона та його війська».

Вартова башта (англ.) 1977 1 червня стор.345

У 1986 році кожного, хто не погоджувався з тим, що Бог знищить мільйони (а точніше мільярди) людей, назвали противником.

«Декотрі противники … [думають], що Бог є такий милостивий, що не буде нищити так багато мільйонів людей у “великому горі”.» (насправді, тут йдеться не про противників, а про тих, хто готовий слухати критику противників – прим. перекл.)

Вартова башта 1986 р. 1 грудня с.19

Вартова башта вважає за необхідне пояснити, що з початком Великої Скорботи не буде великого напливу людей до організації.

«Яка-небудь особа бажаюча пережити у Божий праведний новий лад мусить тепер розвинути правильну спорідненість з Єговою й з Його земною організацією. … Чому ж така негайність у приближенні до правдивого поклоніння Єгові тепер? Чи ж щира людина не може чекати аж поки не побачить початок виконування суду Єгови, і тоді скоро перейти на Його сторону? Хоч ця думка подобається деяким, то чи ж тоді буде досить часу, щоб розвинути правильну спорідненість з Єговою? Доказ з Біблії відповідає, Ні.»

Вартова башта 1982 1 грудня

«У «Вартовій башті» за 15 серпня 1996 року було сказано: «В останній частині скорботи «плоть», яка втече на сторону Єгови, спасеться». Чи слід розуміти, що після першого етапу великої скорботи багато нових перейде на сторону Єгови? Такого висновку зроблено не було.

… Стосовно того, чи нові матимуть змогу навчитися правди і стати на сторону Бога після початку великої скорботи, зверніть увагу на Ісусові слова в Матвія 24:29—31. Після раптового початку скорботи з’явиться знак Сина Людського. Ісус сказав, що заголосять всі земні племена. Він нічого не сказав, що люди зрозуміють ситуацію, покаються, стануть на сторону Бога і будуть правдивими учнями. Так само у притчі про овець і козлів з’являється Син Людський і як суддя розділяє людей на основі того, що вони робили чи не робили в минулому. Ісус нічого не сказав про людей, які, хоча й довгий час мали козлоподібні риси, швидко навернулися і стали вівцеподібними людьми. Він судитиме на основі того, якими будуть люди в момент суду (Матвія 25:31—46).»

Вартова башта 1997 р. 15 лютого стор.29

Коли займаються індоктринацією дітей, їм показують страхітливі зображення вбивства – так їх спонукують повірити, що Бог незабаром вчинить це з іншими людьми. В їх числі – ілюстрації в книгах, спеціально написаних для дітей Свідків Єгови. Наступне зображення людей, що втікають від стріл Ісуса з обличчями, спотвореними надзвичайним жахом, взяте зі сторінки 243 дитячої книги Вчіться у Великого Вчителя, випущеної 2003 року.

Ілюстрація Армагеддону з дитячої книжки “Навчайся у великого вчителя”

Зверніть увагу, як в наступних двох статтях Свідкам пропонується відповідати на питання «Чи вірять свідки Єгови, що тільки вони будуть врятовані?» Не треба заявляти, що врятуються тільки Свідки Єгови. Рекомендується сказати “НІ”; хоча наведене пояснення показує, що справжня відповідь – “так”. Прочитавши весь абзац, стає зрозуміло, що мається на увазі.

«Чи вони вірять, що будуть єдиними, хто спасеться? Ні. Мільйони людей, які жили сторіччя тому і не були Свідками Єгови, повернуться через воскресіння і матимуть можливість жити. Багато з тих, хто живе тепер, можуть ще стати на бік правди і праведності перед «великою скорботою» і здобути спасіння.»

Хто такі Свідки Єгови? У що вони вірять? (2002) с.29

«Чи вірять свідки Єгови, що тільки вони спасуться?

Свідки Єгови вірять, що врятуються багато тих, хто зараз не є свідками Єгови. Але щодо майбутнього «великого лиха» і спасіння під час цієї війни, Біблія показує, що люди повинні тепер навернутися до Бога і стати на його бік, якщо вони бажають мати Його захист. Ісус сказав: «Як було за днів Ноя, так буде і під час присутності Сина людського … не звертали уваги, поки не прийшов Потоп та не змів їх усіх, так буде і під час присутності Сина людського.» (Матв. 24:21, 37–39) Однак Ной і його сім’я були врятовані під час потопу, тому що вони служили Богу Єгові. Всі інші були знищені. Ісус сказав, що саме це станеться під час майбутнього «великого лиха», і свідки Єгови вірять в це.»

Вартова башта (англ.) 1970 р. 15 квітня с.247

Слід зазначити, що деякі окремі Свідки усвідомили, що спасіння не є доступним винятково для Свідків Єгови. Мій батько, районний наглядач, був одним із них. Інші заспокоюють своє сумління і почуття справедливості, кажучи, що багато людей прийдуть до Божої Організації незадовго перед кінцем. Наступні цитати показують, що Вартова башта не підтримує такі ідеї, а чітко вчить, що спасуться тільки її послідовники.


© Paul Grundy, ліцензія Creative Commons.

Це завершення частини 1.